DE LEGENDARISCHE COLS
De Savoie en vooral de Maurienne vallei biedt een uitzonderijke speeltuin voor wielrenners. Het “grootste fiets domein ter wereld” biedt 11 bergpassen, waarvan er 3 worden aangedaan tijdens de wielrenwedstrijd Cyclosportive de la Madeleine.
COL DE LA CROIX DE FER
29km - 1615m D+
Dit is de klassieke manier om de beklimming van de Col, minder hard dan in de Col du Glandon te maken. Ontdek de vallei van Arves, gedomineerd door de Etendard gletsjer.
Sinds Saint-Jean-de-Maurienne, volg de richting van de Col de la Croix de Fer.
Je gedijen op een schaduwrijke weg vanaf dat moment meer open voor uw aankomst in de vallei van Arves. Ga door de gehuchten die deel uitmaken van de dorpen van Saint-Jean d'Arves en Saint Sorlin d'Arves, vóór het begin van de slotklim waarin je kuddes grazen zult tegenkomen.
Op de top, het uitzicht dat je te wachten staat is zeker de moeite waard! Deze route is met mijlpalen.
U zult waterpunten en voedsel voor Saint-Jean-de-Maurienne, St Jean d'Arves, Saint Sorlin d'Arves en de Col de la Croix de Fer vinden. De dichtstbijzijnde reparatie plaatsen zijn gelegen in Saint-Jean-de-Maurienne en Saint Jean d'Arves.
Bij aankomst in het dal van Arves, volg de toeristische route, zult u de achtergrond van de Naalden van Arves te ontdekken met de Kerk van Montrond op de voorgrond.
Op de top van je col, de Col de la Croix de Fer: panorama van de mythische Naalden van Arves embleem grondgebied Arvan Villards-Arves op Pic de l'Etendard gletsjer en Saint Sorlin en de vallei van Arves. Uitzicht over het dorp Saint-Sorlin en Saint Jean d'Arves
KENMERKEN COL DE LA CROIX DE FER
29 km
2067 m hoogte
1615m hoogteverschil
6,5% gedurende
10,5% max op 420m
De Col du Chaussy (1533 m) bevindt zich in de Mauriense gemeente Pontamafrey-Montpascal.
In 2012 hebben ze de bosweg geasfalteerd, die naar het plaatsje Montaimont afdaalt, waardoor we voortaan deze grote ronde kunnen maken op de fiets. Een opmerkelijk initiatief die de groeiende vraag van fietsers beantwoorde die telkens terugwaarts moesten gaan. De sportiefste fietsers kunnen voortaan zelfs proberen de Col du Chaussy en de Col de la Madeleine achter elkaar te fietsen. Sterker nog, ondanks het herstel van deze weg, is het nu gemakkelijker om de link tussen deze twee bergpassen te maken via Montaimont.
Reken vanaf Pontamafrey op een mooie klim van 14 km en een hoogteverschil van 1031 m op 7,5%. U valt aan via de meest spectaculaire versie via een verticale wand met 18 haarspeldbochten gedurende 3 km met een gemiddelde stijging van 8%. Aan de top van deze haarspeldbochten, passeert u het dorpje Montvernier voordat u richting Montpascal gaat. De slingerweg gaat door het bos, waarna u langs de kliffen komt. U heeft de gelegenheid om van een mooi panorama te genieten over de Maurienne vallei met Saint Jean de Maurienne als middelpunt.
Aan het einde van deze eerste festiviteiten, gaat u door op een kleinere klim – 900m op 5% – tot aan Montvernier. Let op, dit is de enige onderbreking die u zult ondervinden. Als u Montvernier uitrijdt, worden zaken weer op orde gesteld met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% gedurende 1,4 km tussen Montvernier en Le Noirey gevolgd door 1,4 km op 7,5% tot aan Montbrunal.
Vervolgens 5,6 km met een onregelmatige stijging die van 7 naar 9% gaat, waarna 6,5% u opwacht tot aan Montpascal. De bovenbenen moeten goed opgeward worden. Na 5 haarspeldbochten op 7% gedurende 1,7 km komt u aan bij de Col du Chaussy op 1533 m hoogte! Op deze bergpas vindt u een landelijke omgeving gedecoreerd met een mooi kapelletje en een prachtig uitzicht over de Belledonne massieven. Deze bergpas is gelegen op een klein plateau waar 's winters wordt gelanglaufd.
COL DU CHAUSSY
14 km - 1031m D+
KENMERKEN COL DU CHAUSSY
14 km
1533 m hoogte
1031m hoogteverschil
7% gedurende
10% max op 100m
19 km - 1520m D+
De Tarentaise en Maurienne valleien worden verbonden door de Col de la Madeleine, waarvan de top wordt bereikt na 40 slingerende en spectaculaire bochten. In de XVIIIe eeuw, heette deze bergpas nog de 'Colombe' tot aan de bouw van een kapel toegewijdt aan Sainte Madeleine. De beslissing om de bergpas strategisch te verbinden aan het wegennetwerk is in 1949 genomen om een verband te vormen tussen de Maurienne vallei en die van de Tarentaise. De werkzaamheden die twintig jaar duurden waren klaar in 1969 en werden ingewijd... door de Tour de France. De Spanjaard Andres Gandarias kwam als eerste aan op de top en werd 5e in het algehele klassement voor deze 56e Tour de France, die werd gewonnen door Eddy Merckx. Deze nieuwe bergpas wordt al snel gezien als één van de moeilijkste van de Tour met daarna de Col du Télégraphe-Galibier.
Op 19 juli 2018 vierde de Tour de France zijn 26e passage op de Col ce la Madeleine.
De moeilijkheid tot aan Saint François Longchamp zal er niet om liegen, maar u zult worden beloond, want het landschap na het gebied onthult een prachtig uitzicht op de Grandes Rousses en de Belledonne massieven en op de achtergrond de Ecrins massieven. In het midden, zult u de beklimming naar de Col du Glandon kunnen onderscheiden.
De laatste 1300 meters op 7,5% zijn intensief, maar op de top zal uw glimlach weer terug komen met een super mooi uitzicht op de Mont-Blanc en een panoramisch uitzicht.
KENMERKEN COL DE LA MADELEINE